top of page

Diş Protezi Tedavisi Nedir ?

Diş Protezleri komple (tam) ve parsiyel protez olarak ikiye ayrılır. Tüm dişler eksik olduğunda komple protez diş kullanılır, ağızda kalan dişlere tutunan sabitliğini kroşe (çengel) ile sağlayan durumlarda ise parsiyel protez diş kullanılır. Dişler gülümsemeye yardımcı olan, direk olarak insan piskolojisine etki eden organlarımızdır. Bu kapsamda protez diş yukarıda belirtilen olumsuz etkileri kaldırmak için eksik dişlerin veya hiç olmayan dişlerin yerine kullanılır. Kullanım nedenleri; doğal dişlerin tümünü kaybettiyseniz, diş eti hastalığı yaşadıysanız, diş çürümesi veya diş yaralanması yaşadıysanız en hızlı ve uygun çözüm olarak protez diş kullanılmalıdır. Protez diş kullanıldığında yüz kasları eski görünümüne kavuşur, konuşmada ve gülüşte fark edilebilir değişiklikler meydana gelir.

.png

Protez Tipleri:

Çürük olan dişler kaldırılır ve dokuların iyileşmesi için birkaç ay geçebilir, dokular iyileştikten sonra ağız ölçüsü alınarak işleme başlanır. Diş hekiminiz ölçüleri aldıktan sonra çene modelinizi yapmaya başlayacaktır. Çene modelinize göre üretilen protez dişler ağzınıza yerleştirilir ve kullanılarak bir kaç gün test edilir. Test sonunda protez diş kullanıcısı kullanımdan oluşan rahatsızlıklarını diş hekimine bidirerek sorunlu olan yerlerin onarılması işlemine başlanır. Genelde yeni yapılan diş protezleri bir kaç hafta garip hissiyata neden olur. Yanak ve dil kasları ilk başlarda yeni protez dişi benimsiyemez, protez dişler sürekli gevşekmiş hissiyatı uyandırır. Küçük tahrişler veya ağrı yaşamalar olasıdır, diş protozleri nedeni ile tükürük bezleri normalinden daha fazla çalıştığı için ağız içinde salyalanma ve akıntı olabilir. Protezlere alışana kadar uzak yerlere seyahat tavsiye edilmez. Çünkü protez takıldıktan sonra uygun zaman dilimlerinde doktor kontrolüne ihtiyaç vardır. Tahriş veya ağrı devam ederse, diş hekiminize danışmanız tavsiye edilir.Protez kullanan hastalara ayrıca protezin hijyen ve bakımı ile ilgili de eğitim verilir. Protezler dokuları uyararak kan dolaşımını diş etlerinde hızlandırır burada oluşan herhangi bir yırtık veya tahriş protez altında veya diş aralarında biriken plak ve yemek artıkları enfeksiyona, sonrasında ise iltihaba yol açabilir. Diş protezleri her sabah takmadan önce fırça temizlenmeli, yumuşak kıllı bir fırça ile de diş etleri, dil ve ağız tavanını (damak) fırçalanmaldır.Yumuşak veya şekerli yiyecek tüketimi sonrasında diş protezlerini mutlaka su ile durulamanız tavsiye edilir. Protezde herhangi bir çizik oluşmaması için yavaşça protez tüm yüzeyleri aşındırıcı özelliği olmayan yumuşak kıllı bir diş fırçası ile temizlenmelidir. Geceleri yani protezlerin kullanılmadığı bir zaman diliminde içi su dolu bir kapta güvenli bir yerde muhafaza ediniz.Bazen, protez kullananlar yapıştırıcı, krem, pudra, diş ile protez arasında kullanılan hava yastığı veya yastık gibi ürünlerden birini kullanıyorsanız, mutlaka talimatlarını okuyun ve talimatta yazan maddelere uymaya özen gösterin. Diş hekiminizin cildinize uygun temizleyicileri ve yapıştırıcıları size tavsiye edebilir. Eğer protez ilgili herhangi bir sorunuz düzenli kontroller planlamalı ve gerekli randevular alınmalıdır.

Protez Dışında Alternatif Tedavi Yöntemi Var mıdır ?

Dental implantlar protez ihtiyacını ortadan kaldırmış ve protez tedavisine alternatif oluşturan bir tedavi olarak görülebilmektedir. Fakat hastanın yaşı ve protez ya da implant yapılacak dişin durumu gibi etkenler tedavi seçimini etkileyebilmektedir. Bu nedenle, her ne kadar alternatif tedavi yöntemleri olsa da, diş hekiminizin sizin sağlık problemlerinizi göz önünde bulundurarak size özel seçtiği tedavi ile ilerlemek en sağlıklı opsiyondur.

Diş Protezi Nasıl Yapılmaktadır ?

Protez geliştirme süreci için önce randevu alınmalıdır. Eskiden protez diş tedavisi için önce protezi yapılacak dişin ölçüsü alınır ve kalıp hazırlanması için gerekli kurumlara yollanırdı. Bu nedenle kalıp hazır olduğunda hasta kliniğe tekrar gelir ve kalıbı dener, kalıbın tutmaması durumunda ise tekrar randevu alması ve tekrar gelmesi gerekirdi. Oldukça büyük bir zaman kaybına yol açan bu eski yöntem Myra Dental tarafından kullanılmamaktadır. Myra Dental’daki son teknoloji ürünü Cerec CAD/CAM makinesi sayesinde tek randevuda protezi yapılacak dişin ölçüsü alınmakta, 3D teknolojisi sayesinde diş yapımı çok kısa sürede tamamlanmakta ve deneme sonrası protez dişiniz hemen orada takılabilmektedir. Bu sayede, olabilecek en kısa sürede protez dişiniz takılmakta ve tedaviniz sonlandırılmaktadır.

Yeni Protez ile Yemek Yemek Zor Olacak mı ?

Alışma sürecinde birkaç hafta biraz rahatsızlıklar oluşacak fakat yapılan pratikler sonucunda kişi bu duruma alışacak. Yeni proteze alışmak için küçük parçalar halinde kesilmiş yumuşak gıdalar ile başlanmalıdır, yavaş yavaş ağzınızın her iki tarafını da kullanarak çiğnemek gerekir. Sıcak veya sert yiyecekler ile keskin kenarlı kemik veya kabuklu yiyecekleri yerken dikkatli olun. Yapışkan ve sert gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. Ayrıca protez takılıyken sakız, kürdan kullanmayın.

  • Facebook
  • Karaca Diş İnstagram
  • Karaca Diş Yotube
bottom of page